Typica и всичко след нея

Typica и всичко след нея
04.09.2016 Ivan Chavdarov
In Полезно

В Етиопия за първи път са култивирани кафени дръвчета от сорта Typica. В наши дни той е широко разпространен и отглеждан в много ферми по света. Вече се срещат и различни, естествени мутации и други резултат на кръстоски. Някои сортове кафе имат определени свои вкусови характеристики, докато други се влияят от фактори като тероар, начин на отглеждане, на бране и обработката след това.

Не много хора са запознати с факта, че съществуват различни сортове кафени дръвчета арабика, главно защото кафето се е търгувало и се търгува по произход. Определен лот може да идва от много ферми, и до времето на експорт никой не знае какви сортове са били отгледани от фермерите, а само от коя част на света идват те. Това започва да се променя, но все още е непознато какво е влиянието на сорта върху приготвената чашата кафе.

Typica

Този се счита за оригиналният сорт, от който всички други сортове са мутирали или са били генетично избрани. Холандците първи разпространят кафето по света за комерсиална продукция като използват този сорт. Плодът обикновено е червен и Typica е способен да произведе чудесно качество на кафето, но в сравнително по-малка реколта в спрямо други сортове. Все още се отглежда в много различни части на света, в резултат на което е познат под различни имена като Criollo, Sumatra и Arabigo.

Bourbon

Този сорт е естествена мутация на Typica, възникнал на остров Реюнион (нарична по времето Bourbon). Реколтата е по-голяма и много хора от specialty индустрията смятат, че притежава отчетлива сладост, правейки го ценим и желан. Плодът се среща в различни цветове: червен, жълт и оранжев. В миналото този сорт се е отглеждал на много места, но с времето в много страни, произвеждащи кафе, е бил заменен от нови, по-плодородни сортове.

Mundo Novo

Естествен хибрид на Typica и Bourbon и е кръстен на мястото, където е бил открит през 40-те в Бразилия. Отглежда се заради голямата реколта, която дава, издръжливостта към болести и устойчивостта на надморски височини около 1000-1200 м, които са обичайни за Бразилия.

Caturra

Мутация на Bourbon, открита в Бразилия през 1937г. Реколтата е голяма, дори и може да се стигне до ситуации, в които дървото дава повече плод, от колкото клоните могат да понесат и се чупят. Но с добра фермерска организация това се избягва. Сортът е много популярен в Колумбия и Централна Америка, както и в Бразилия, където все още се среща. Качеството на чашата кафе, се счита за добро, и докато то се повишава с надморската височина, реколтата намалява. Има червени и жълти разновидности – нискорастящ сорт, често наричан джудже или полу-джудже, популярен, защото по-лесно се бере на ръка.

Catuai

Този е хибрид между Caturra и Mundo Novo, създаден от Instituto Agronomico do Campinas в Бразилия през 50-те и 60-те години на 20 век. Селектиран е като са комбинирани характеристиките на джудже на Caturra и реколтата и издръжливостта на Mundo Novo. Срещат се червени и жълти разновидности.

Maragogype

Един от лесно разпознаваемите сортове. Maragogype е мутация от Typica, първо открит в Бразилия. Плодовете и листата на самото дърво са сравнително големи. Реколотата е сравнително по-малка. Кафето често се нарича Elephant или Elephant Bean заради едрината си. Плодовете обикновено са червени.

SL-28

Много ценен сорт, SL-28 е създаден в Кения от Scott Laboratories през 30-те, селектиран от издръжлив на суша сорт от Танзания. Плодът е червен и зърната са видимо по-големи. Счита се, че този сорт произвежда чаша с отличаващ плодов вкус, често описван като касис. Много е устойчив на ръжда по листата и се представя по-добре на висока надморска височина.

SL-34

Този сорт е селектиран от French Mission Bourbon, който е  пренесен обратно в Африка от остров Реюнион, първо в Танзания, а след това в Кения. Също е способен да произведе чаша с отличаващи се плодови вкусове, но е считан за по слаб от Sl-28 по отношение на качеството. Също е устойчив на ръжда по листата и се представя по-добре на висока надморска височина.

Gesha

Сортът е пренесен от Коста Рика до Панама, но се смята, че произходът е именно град наречен Геша от западна Етиопия. Счита се за способен да произведе изключително ароматни и флорални чаши, а търсенето за него е покачило цената през последните години.

Придоби известност и популярност драматично след 2004, когато една Панамска ферма, Hacienda La Esmeralda, влезе в състезание с Geisha лот. Кафето се е утвърдило като необикновено и отличаващо, и достигнало невероятно висока цена от 21 щатски долара за паунд по време на търг. Тази цена бе надмината през 2006 и 2007, достигайки 130 долара за паунд кафе- близо 100 пъти повече от цената на стоковото кафе. Това е окуражило много фермери в Централна и Южна Америка да отглеждат този сорт.

Pacas

Този сорт е естествена мутация на Bourbon, открит в Ел Салвадор през 1949 от семейство Пакас. Има червени плодове, лесни за събиране от нискорастящите дръвчвета. Качеството на чашата е близка до тази на Bourbon, което го прави търсено.

Villa Sarachi

Кръстен на името на града в Коста Рика, в който е бил открит, този сорт, също както Pacas, е мутация на Bourbon и вирее ниско. Отглежда се за да произвежда много голяма реколта и изключително качество на чашата. Плодовете са червени.

Pacamara

Този сорт е кръстоска между Pacas и Maragogype, създаден в Ел Салвадор през 1958. Както  Maragogype, има изключително големи листа, плодове и кафени зърна. Също има отличителни вкусови характеристики, които могат да се опишат като позитивни. Може да има вкус на шоколад и плодове, но също може да е неприятно билко-подобен. Плодовете са червени.

Kent

Кръстен на фермер, участвал в селектирането на сорта в Индия през 20-те. Сортът е създаден да издържа на ръжда по листата, но е податлив на новите щамове на болестта.

S795

Също селектиран в Индия, тази кръстоска на Kent и S288 е по-стара селекция и издържа на ръжда по листата. Отглежда се широко в Индия и Индонезия, въпреки че се смята, че е загубил много от издръжливостта си.

Heirloom/Диви сортове арабика

Повечето от изброените сортове са генетично много подобни по между си, тъй като произлизат от един, Typica. Много от кафените дръвчета, отглеждани в Етиопия не са култивирани сортове, a са местни наследствени сортове, които най-вероятно са резултат на кръстоски от различни видове, както и сортове. Все още няма достатъчно изследвания, за да се систематизира и каталогизира разнообразието и качествата на чашата на тези диви видове.