Какво ново

По кафето ще ги познаеш

Всеки клас има по един любим учител, когото единодушно кани първи на бала*. Обикновено това е човекът, когото учениците са усетили най-близо до себе си. Преподавателят, който се държи с тях като с хора, а не като с подчинени, които са задължени да го слушат. Срещнеш ли такъв преподавател, помниш уроците му години след като са били преподадени. И то не само тези, които са част от задължителната програма, но и тези по уважение, внимание, разбиране и човещина. Тези учители ни помагат да разберем материала, но и защо трябва да го изучим. За жалост, подобни учители са единици, защото винаги е по-лесно да накараш някого да зазубри каквото там пише в учебника. Течението потапя бързо всяко желание да си различен. И това, уви, важи не само за сферата на образованието.

Виж повече

Бариста шампионат и всичко за него.

Чудили ли сте се някога какво е необходимо, за да участва някой в бариста шампионат? Бариста състезанията, независимо дали са на локално, национално или световно ниво, представляват крайният резултат от дълга и упорита практика, поднесен в кратка презентация. Кандидатите се стремят да покажат дисциплина, отношение и креативност както към в приготвянето на напитките, така и в представянето им пред публиката и съдиите. Акредитираните шампионати от SCA се състоят от 15-минутни изяви на всеки кандидат, в които той трябва да приготви на четирима съдии еспресо, напитка на млечна основа и авторска напитка. Съдиите са акредитирани от SCA за период от една година, като в зависимост от вида състезание тяхната функция е да следят техническото или визуалното изпълнение, както и да оценяват вкусовия профил на напитките.

Виж повече

Bialetti a.k.a. кубинска кафеварка

В повечето заведения най-вероятно има избор от поне няколко вида еспресо напитки, а на места можете да намерите и добро филтър кафе. Но когато става дума за кафе в домашни условия, повечето домакинства в България, а и не само, се придържат към един любим изпитан метод – кафеварка. Затова решихме, че е добра идея да припомни откъде идва и как можете да си го приготвите.

Виж повече

Chucky’s Coffee & Ride за начинаещи

Coffeeshop

Преди няколко месеца отворихме третия ни coffee shop. Трета локация за четири години. По-голямо помещение, доста по-спокойно от другите две и много по-различно. Правихме го повече от шест месеца, а другите ги завършвахме за не повече от два. Проект, интериор, дизайн на мебели, изработка- всичко сами. Мислим, че ни се получи, но най-добре проверете сами. Кое ни отне толкова време? Ще видите.

Виж повече

Киселинност VS Горчивина

Какво представлява горчивината в кафето? Търсен вкус или неприятен страничен ефект от неправилно приготвено кафе?
Какво представлява италианското кафе? То е като белгийският шоколад, не съществува такъв феномен – италианската кафе култура е известна с къси и горчиви кафе напитки, изпити набързо на крак по няколко пъти на ден. В действителност, горчивината на кафето зависи от три фактора – методът на изпичане, методът на приготвяне и вкусовите качества на самото кафе.

Виж повече

Кафемелачка? Важен избор.

еспресо_мелачка

Избрали сте си кафе машина, намерили сте си хубаво кафе. Остава само един компонент, за да се постигнете максимално добър вкус в чашата кафе – избор на добра кафемелачка. Изборът на пазара може да изглежда главозамайващ, но тук ще намерите всичко необходимо, за да направите правилния избор за себе си.

Виж повече

Избор на еспресо машина? Не е сложно.

espresso

 Изборът на кафе машина не е лесен процес, независимо дали търсите за дома, офиса или за заведение. На пръв поглед трябва да вземете предвид безброй фактори и да се съобразите с бюджет или с пространствени особености. Всъщност добрата еспресо машина има няколко основни компонента и ако знаете какво да очаквате от нея, изборът няма да е толкова труден.

Виж повече

Интервю с Франсиско “Франчи” Лопез

На 21 април 2016 г. се проведе Национален шампионат на коктейлите, организиран от Българска асоциация на барманите, в който има кръг за най-добро капучино. Екипът ни беше представен от младия ни бариста Франчи, който спечели първото място.

Виж повече

Chucky’s Coffee Store или новото място за кафе

През последната една година правихме кафе, ама много кафе, добро кафе. И продължаваме да го правим от душа и сърце. В него влагаме това, което някои биха нарекли опит, други – просто любов, а трети – чист маркетинг. Изтъркано е да казваме, че истината е някъде там. Стараем се за всеки да има по нещо, а едно Chucky’s не стига. Затова, като истински последователи на великата сентенция, която звучи горе-долу така: „Тази година полупроводници, догодина – цели” (с леко намигване), решихме да отворим цяло второ, следвайки нашата си планова икономика. Представихме си цялата завършена картина, след това просто я сглобихме парче след парче. Всичко си направихме сами.

Виж повече

В час по физика с Vacuum Coffee Brewer

Клас стани, клас мирно!

Ученици, седнете.

Може и да сте се чувствали точно като ученик в час по физика, когато за пръв път ви направиха кафе в „онова стъкленото нещо с двете сфери и огънят”. Опулен поглед, леко зейнала уста, която плавно се преля в доволна усмивка, точно преди да кажете уау. Това съвсем не ново чудато изобретение се казва Vacuum Coffee Brewer или просто вакуумна кана. И така. Запишете си първа точка:

Виж повече

CHUCKY’S SOCIAL

БЪДИ UP-TO-DATE С НОВОСТИТЕ ОКОЛО НАС