от Библиотеката: Бране на кафе

Брането на напълно узряла кафеена черешка е от решаващо значение за качеството на всяко кафе, независимо от метода на обработка. Дори и само 15% от черешката да е незряла, това  ще доведе до леко по-кисeл вкус на кафето.

Гарантирането, че събраните черешки са еднакво узрели, е един от най-простите, но въпреки това е и един от най-често срещаните проблеми, достигащи като обратна връзка при производителя. Това представлява голямо изпитание за производителите на различни нива. Единственият метод за това е селективно бране е на ръка. На берачите обикновено им се плаща за набран килограм или за определен обем и в резултат на това те се стремят да съберат възможно най-много черешки в кошницата си. Черешките узряват постепенно на клона, което означава, че едни и същи растения трябва да се берат по няколко пъти.

Оптималното съдържание на захар в узрелите кафеени черешки варира между 15 и 21%. Без ‘БРИКС’ метър, преценката идва от цвета и равномерността на плодовете на клона. Използват се термини като ‘Sangre de Toro‘ (Кръвта на бика – от испански език), ‚червено вино‘, и ‚бордо‘, за да се помогне на фермерите да разпознават перфектното ниво на зрялост.

Фермерите могат да насърчават финансово своите ”претенциозни” берачи, които берат само узрелите черешки, и така да намалят риска от бране на неузрели плодове до минимум.