от Библиотеката: Растението Кафе

Растението кафе е вечнозелено дърво, което израства до близо 4 метра височина. То се състои от главно стебло, от което излизат клони в страни. Има лъскави листа в тъмно зелен цвят и бели цветове, които разцъфтяват, и по-късно се превръщат в кафеени зърна. На едно дърво са нужни от 3 до 5 години, за да започне да произвежда семена, които правят напитката кафе. След достигане на зрялост, дървото може да дава плодове в продължение на 50-70 години. Учените класифицират растението кафе като част от Семейство Rubiaceous. Дърветата се срещат основно в субтропичните региони на Африка, Южна Азия, Централна и Южна Америка и Карибите.

 

Основно има около 60 различни кафе растителни видове в света. Но най-често срещаните видове отглеждани за комерсиални цели са Coffea arabica, известно като Арабика, и Coffea canephora, известно като Робуста. Като допълнение видът Coffea liberica не е от икономическо значение, въпреки че е отглеждан в части от Западна Африка. Кафе арабика допринася за 75-80%  от произведеното в света кафе. От друга страна кафе Робуста заема 20% от общата продукция. То съдържа по-високо съдържание на кофеин и кафеените зърна са по-здрави от тези на кафе Арабика.

 

Растителният вид кафе Арабика вирее на надморска височина между 900 и 2200 метра. Етиопия е най-големият производител на Арабика. Плодовете на тези кафе растения израстват бавно, концентрирайки техният вкус.  Впоследствие, кафеените зърна имат изискан вкус, който съдържа 1%  кофеиново съдържание. Поради умишлено бавния процес на образуване, тези видове кафе растения раждат между 400 до 600 грама зелено кафе на година. Това кафеено дърво е податливо към болести, слана и суша. Ето защо обикновено тези видове изискват по-деликатно отглеждане. Кафе Арабика е виден вид, защото пекарите на кафе винаги го търсят заради богатият си вкус и високото качество.

 

От друга страна растението кафе Робуста е силно устойчиво на болести и расте в райони с по-ниска надморска височина. Кафеените му зърна имат остър вкус, който съдържа 2%  кофеиново съдържание. Едно дърво Робуста ражда между 900 и 1500 грама зелено кафе годишно. В сравнение с кафе Арабика, кафе Робуста има по-големи листа, но кафеените му зърна предоставят по-ниско качествена напитка.

 

Цветовете на кафееното дърво


Кафееното дърво има бели цветове с 5-6  листенца. След успешно опрашване тези цветове по-късно се развиват в кафеени черешки. Цветовете имат лек аромат, наподобяващ жасмин. През периода, в който цъфтят, цветовете издържат няколко часа след опрашване. Въпреки това, други цветове се появяват и заемат мястото на увехналите. След цъфтежа, тези цветове образуват малки снопчета, които по-късно се развиват в плодове. По същество, цветовете на кафе Арабика могат да се самоопрашват, докато кафе Робуста разчита на кръстосано опрашване.

 

Плодовете на кафееното дърво


Плодовете на кафееното дърво се наричат кафеени черешки. Плодът е около 1.5 сантиметра, в началото зелен и след узряване става жълт. След това черешката става червена и на края се развива до по-тъмно вишнево червено. В този момент черешката е готова за прибиране на реколтата. Процесът на узряване на плодовете на кафееното дърво трае около 8 месеца. След пълното узряване, кафеените зърна лесно се измъкват от плода след лек натиск. Следователно е лесно да се установи дали плодът е готов като се види цвета или като го стиснем. Някои сортове стават жълти когато са готови за беритба.