КАКВО НОВО ПРИ НАС

“Le Nez du Café” ароматите на кафето

Обонянието е най-важното сетиво във възприемането на кафето. Често е трудно да се идентифицира определен аромат във вашата чаша кафе. Чувставали ли сте някога, че знаете определена миризма без да можете да я разпознавате? Това е напълно нормално. По същия начин, по който сме се научили да четем, пишем или да броим, обонянието изисква обучение. Тренирайки обонянието си, човек би могъл да анализира по-добре кафето, което опитва. Каква е ползата от това?

Първо, познаването на аромати обогатява вашия дегустационен речник. Да бъдеш способен да ‘’прикрепиш’’ дума към впечетленията си, увеличава вкусовите ти възприятия и ти позволява да споделяш идеите си с други; и
Второ, ароматите на кафето ни информират за сорта, географския произход и различните стъпки, направени по време на създаването му, от  методите на отглеждане, до неговото изпичане и техники на приготвяне.

 

Инструменти
Le Nez du Café® е създаен от Жан Леноар, позволявайки не само да усъвършенстваме обонянието си, но също така и да разберем процеса на създаване на кафето, което произвежда тези аромати.  Предназначена е както за професионалисти, така и за ценители, нетърпеливи да задълбочат познанията си. Той предлага 36 аромата, които са екстракти от кафе и илюстрирана книга с тяхното описание, ароматната група на всеки един и неговите ароматични характеристики и присъствието им в кафетата по света.
Независимо от Франция, Американската Спесиалити Кафе Асоциация (SCAA) изработва колелото на ароматите. След представянето на комплекта Le Nez du Café® на SCAA, те променят леко етикетите на колелото за по-добра координация между областите на ароматите, представени в комплекта. Flavor Dynamics са в основата на създаването на колелата на ароматите на SCAA.
Отделно от всичко това и приблизително по същото време, преди повече от десетилетие е станало ясно, че “къпинга” е на висока почит и от голяма полза на пекарите и търговците на кафе, ако  те имат поне елементарни умения за него. Било е нужно да се създаде комплект за дегустиране на кафе, чрез който те сами да разбират основните недостатъци, открити в пробите зелено кафе предлагани им за продажба. Комплектът е набор от флакони с концентрирани вкусове, които да се добавят към чаша със сварено кафе, трансформирайки  вкуса си на чаша кафе с допуснати грешки при различните стъпки на обработване. Три години  са били необходими за създаването му, по време, на което са били канени много дегустатори, членове на SCAA, за да помогнат за създаването на концентрати на аромати намирани в кафето при допускането на определени грешки при създаването на му.
Силата на този комплект е, че позволява на  всеки желаещ да превърне кухнята или магазина си в стая за “къпинг”, пресъздавайки “къпинг” преживяване по желание, което бихте изживяли в действителност след много години опит.
Обонянието и създадените инструментите могат да ни научат на език, на който да говорим за кафето, което пием. Свикнали сме да говорим за вкусове като горчив, кисел, сладък, солен, и т.н.  А сега, след като обучим обонянието си, ние имаме истински език, който е бил определен в света на кафето благодарение на тези инструменти.

 

Още информация за комплекта, може да видите на официалната страница на компанията- www.lenez.com
Комплект с 36 аромата
Комплект с 36 аромата

Таблица на кафе аромати
Таблица с ароматите на кафето

CHUCKY’S SOCIAL

БЪДИ UP-TO-DATE С НОВОСТИТЕ ОКОЛО НАС