LA SAN MARCO – история в чаша

LA SAN MARCO – история в чаша
08.10.2016 Ivan Chavdarov
In История

Както във всяка интересна история и в тази е намесена красива жена и това е известната италианска актриса Джина Лолобриджида. За нея, колкото и на шега, толкова и с право можем да кажем, че дължи част от богатството си на кафето. През 1953 тя отваря първия си обект в Лондон, в който се сервира еспресо.

Две години по-късно, през 1955, една от най-известните марки за кафемашини в света – La San Marco, кръщава на нея модела La San Marco “Lollobrigida”. Не толкова заради предприемаческите способности на актрисата, колкото заради стройните й и изваяни форми.

Този модел днес има изключителна колекционерска стойност. Да се сдобиеш с него е не лесна задача, която може да отнеме години търсене дори на най-опитни колекционери.

Малко предистория

За почитатели на кафето името La San Marco е легенда. Компанията е основана през 1920 година, а за нейно лого е избран крилатият лъв – символ на Венеция още от Средновековието. През венецианското пристанище лъвовете били внасяни в Европа от Африка, така както кафето в продължение на стотици години.

Можем да смятаме La San Marco за емблематична, тъй като е една от първите и най-наложила се еспресо машини с лост в света. Защо този лост е толкова специален? Отговорът е, че това е най-простата функция на помпата, чрез която, нивото на налягане може да бъде контролирано от бариста. Лостът е прост механизъм, който създава налягане докато бариста решително дърпа дръжката. Ето защо това го прави и най-традиционният метод за приготвяне на еспресо. По този начин количеството на водата, която преминава през кафето и налягането могат да бъдат контролирани според вкуса, стилове на печене и други променливи.

Мит: След появата на обемните кафе машини с предварително заредена вода и зададено налягане все по-рядко можем да видим емблематичния лост.

Въпреки променящите се тенденции, La San Marco нито за момент не са забравяли лоста като най-прост и творчески подход, който бариста може да използва за приготвяне на всяка една чаша кафе. Сега този стил дори изживява нещо като ренесанс, който можем да забележим във визията на модела La San Marco 85 Leva.

Марката La San Marco днес

Днес марката La San Marco е част от компанията Massimo Zanetti Beverage. Единственото нещо, което компанията прави е кафе – от засаждане и прибиране на кафето до печенето и дистрибутирането. Компанията има един-единствен фокус – да предостави най-добрата чаша кафе на земята.

Смело можем да кажем, че независимо дали сте отпили „Americano” в Ню Йорк с изглед към Емпайър Стейт Билдинг, насладили сте се на „Flat white” на плажа в Пърт, взели сте си капучино в Лондон, или пък сте си поръчали „Ristretto” на площад с фонтан във Венеция, има голяма вероятност кафе машина La San Marco да стои зад вашата чаша кафе. Толкова много история в толкова малка чаша.