- дек.152022
Горчивината в кафето
Автор: Ivan ChavdarovПрочети повечеКакво представлява горчивината в кафето? Търсен вкус или неприятен страничен ефект от неправилно приготвено кафе? Какво представлява италианското кафе? То е като белгийският шоколад, не съществува…
Ivan Chavdarov - ное.092022
Защо „специално“ кафе?
Автор: Ivan ChavdarovПрочети повечеАко вие сте любител на кафето, то пред вас има две възможности – обикновено или специално кафе. Каква обаче е разликата между двете и какво прави…
Ivan Chavdarov - юни032022
Комерсиално vs. Специално
Автор: Ivan ChavdarovПрочети повечеПитали ли сте се някога как се образува цената на кафето? Защо може да закупите чаша кафе от стотинки до няколко лева, и защо цената на…
Ivan Chavdarov - мар.172022
Що е то бариста шампионат?
Автор: Ivan ChavdarovПрочети повечеЧудили ли сте се някога какво е необходимо, за да участва някой в бариста шампионат? Бариста състезанията, независимо дали са на локално, национално или световно ниво,…
Ivan Chavdarov - юни122020
Кратка история на есресото
Автор: Ivan ChavdarovПрочети повечеЗнаете ли, че България е една от страните в Европа консумираща най-много еспресо, а знаете ли също, че в зародиша си е била напитката за работници,…
Ivan Chavdarov - май182020
Магията Bialleti
Автор: Ivan ChavdarovПрочети повечеВ повечето заведения най-вероятно има избор от поне няколко вида еспресо напитки, а на места можете да намерите и добро филтър кафе. Но когато става дума…
Ivan Chavdarov - дек.032018
Как се търгува с кафе
Автор: Ivan ChavdarovПрочети повечеЧесто се цитира, че кафето е втората най-търгувана стока в света. Ами не е, и базирано на честота или монетарна стойност, дори не е в топ…
Ivan Chavdarov - ное.152017
Бране на кафе (basic)
Автор: Ivan ChavdarovПрочети повечеБрането на напълно узряла кафеена черешка е от решаващо значение за качеството на всяко кафе, независимо от метода на обработка. Дори и само 15 % от…
Ivan Chavdarov - апр.222017
Как се прави бленд
Автор: Ivan ChavdarovПрочети повечеСмесването се прави по няколко причини. Основната идея е да се направи кафе, което е с високо качество, когато вече е в чашата, отколкото да се…
Ivan Chavdarov - мар.032017
Класификация на кафе зърната
Автор: Ivan ChavdarovПрочети повечеAA АА (Aлфа Aлфа) e термин за класификация на кафе, който се отнася за специфичен, по-голям от нормалното размер зърно. Кафе Кения АА, например, преминава през…
Ivan Chavdarov - ян.272017
Сушене на кафето
Автор: Ivan ChavdarovПрочети повечеЕтапът на сушене е един от най-важните аспекти на обработка на кафето. Влажността трябва да бъде отстранена внимателно и последователно, не твърде бързо и не твърде…
Ivan Chavdarov
Comments (0)