КАКВО НОВО ПРИ НАС

Bialetti a.k.a. кубинска кафеварка

В повечето заведения най-вероятно има избор от поне няколко вида еспресо напитки, а на места можете да намерите и добро филтър кафе. Но когато става дума за кафе в домашни условия, повечето домакинства в България, а и не само, се придържат към един любим изпитан метод – кафеварка. Затова решихме, че е добра идея да припомни откъде идва и как можете да си го приготвите.

Кафеварката, по-известна по света като мока пот, е изобретена от Ренато Биалети през 1933 г. в Италия. С популярния си дизайн и и евтин материал на изработка (алуминий), кафеварката бързо набира популярност в домакинствата по света. Интересен факт е, че заради търговските връзки по време на социалистическия период България е внасяла имитация на кафеварки от Куба, заради което идва и названието „кубинска кафеварка“. В действителност по света най-известния модел си остава Bialetti – кръстен на своя създател.

Въпреки огромната си популярност, до сега specialty индустрията до голяма степен пренебрегва кафеварката като метод за правене на качествено кафе. Тя има славата на горчив вкус и мътна утайка, но истината е, че е по-вероятно това да се дължи на неподходящо кафе или лоша поддръжка на уреда. Все пак кафеварката си остава силно разпространен и обичан метод в домашни условия, ето защо решихме да ви покажем няколко лесни стъпки, с които ще може да се радвате на по-добър вкус всеки ден.

Започнете с изборa на кафе – прясно изпечено и смляно като за дрип – с други думи малко по-едро отколкото за еспресо. Запълнете кошничката с кафе и го разпределете равномерно. Препоръчително е да използвате вода, която да е предварително затоплена – така ще намалите времето над котлона и ще избегнете прегарянето, което води до горчивия вкус. Когато водата започне да завира, кафето се филтрира в горната част на уреда. По звуците на пукащите се балончета може да разпознаете момента, в който процесът завършва. Преместете уредът от котлона и най-добре го охладете с влажна кърпа или под струя хладна вода. Кафето е готово и може да му се насладите веднага, но не забравяйте да разглобите и почистите внимателно кафеварката след всяка употреба. Не оставяйте следи от кафе по нея и я поддържайте винаги суха – така предпазвате материала. Лесно, нали? 

През последните години Bialetti изпитва сериозни финансови проблеми, но въпреки това тяхното влияние върху световната кафе култура си остава изключително значимо. Тяхното изобретение си остава предпочитан метод за приготвяне на кафе (над 200 милиона продадени кафеварки от 1950 г. насам) и със сигурност носи емоционални асоциации на многобройните си потребители.

CHUCKY’S SOCIAL

БЪДИ UP-TO-DATE С НОВОСТИТЕ ОКОЛО НАС