КАКВО НОВО ПРИ НАС

Професия бариста

Последните години все повече чуваме за професията бариста, която от буквален превод от италиaнски означава барман. Като изключим буквалното значение, тази дума означава много. Сега ще ви разкажа какво точно трябва да притежава един човек, за да можем да го наречем бариста.

 

Малко история

 

Думата бариста главно се е използвала в Италия. Историята показва, че още в началото на 20 век във всички барове в Италия е имало еспресо машина, логично всеки един барман е и бариста. В началото на 90-те в САЩ и Европа се регистрират първите асоциации за specialty кафе. Поради причината, че колкото и да е добра продукцията на кафе-фермите, ако няма кой да я приготви правилно, ефекта ще е нулев. Идва нужда от дума, която да обозначава, че човекът който приготвя кафето има специални познания.
През 1994г. е регистрирана първата гилдия на баристи в САЩ. Голямо влияние за навлизане на думата имат и кафе брандовете, които по този начин наблягат на посланието, че тяхното кафе е специално и трябва да се приготви от професионалист.

 

В началото, професията бариста се дефинира като човек, който приготвя еспресо напитки, но след навлизането и на други методи за приготвяне на кафе, става нарицателно за човек, който знае всичко за кафето и може да го приготвя по различни начини.

 

Какво точно знае?

 

Пример: В направата на едно еспресо има шест последователни стъпки. Ако забравиш или объркаш едната, резултатът ще е същият, както ако си сгрешил всичките – еспресото е лошо.

 

Бариста трябва да има уменията да приготви всяка една кафе напитка, знания за кафето, с което работи, отношение към кафето като висококачествен продукт. В последните години започва да се изискват знания и за обработката след бране на реколтите, начина на доставяне, регионите, в които се произвежда, профилите му на изпичане, и не на последно място, начинът, по който да се предлага на клиента.

 

Градската култура и бариста.

 

Още със създаването на първите кофи шопове или така наречените в Европа кафенета през 17 век, клиентите са били хора от буржоазията и интелектуалци. Тогава кафето се е смятало за бутиков продукт. През 60-те години в Европа и САЩ е имало бум в отварянето на кафенета от хора от хипи културата. Дори основателите на Starbuck’s са се представяли като хипита. Още в зародиша си на професия, през 90-те, се е работила от млади модерни хора от гръндж средите. С навлизането на така наречената хипстърска култура, голяма част от баристите се определят като хипстъри.
Ангел Василев | Barista
Дилян Аврамов | Master Barista
Никола Кирилов | Barista Chucky’s

CHUCKY’S SOCIAL

БЪДИ UP-TO-DATE С НОВОСТИТЕ ОКОЛО НАС