КАКВО НОВО ПРИ НАС

МИТ: Кафето е сред най-търгуваните стоки за широко потребление на Земята

Стока за широко потребление е всяка стока, разменена по време на търговия, което включва стоките, търгувани на стокова борса. Съществуват 99 категории на стоки според International Trade Center(ITC). Кафето е  подкатегория на ‘Кафе, чай, мате и подправки’, която е номер 9 в техния лист. Често се споменава, че кафето е най-търгуваната стока на Земята, но дали е вярно?

Ами не, кафето не е най-търгуваната стока на Земята, нито най-ценената. Независимо дали ще измерим количествено или стойностно, кафето не достига дори топ 100. Ако просто анализираме статистическата информация за изнесените стоки за периода 2001-2014, която е обявена публично на интернет страницата на ITC,  ще разберем това.  Отнема много време и голямо количество изпито кафе за събирането на тази информация. През предишната 2014 около 9 милиона тона кафе за 32 милиарда щатски долара са били изтъргувани. Като стойност, кафето е на 111-то място, а като количество дори няколко позиции надолу – 119-то място според тази статистика.

Не сме сигурни от къде е тръгнал този слух, но едно бързо търсене в Google ще покаже колко тази стока е търгувана и за каква стойност. Просто не е истина. Кафето не е оскъдна, нито високо ценена стока в сравнение с други стоки за широко потребление.

Сега това не прави кафето по-малко вълнуващо. Сигурни сме, че се наслаждавате много повече на чаша прясно изпечено кафе, отколкото на нещo като сяра, поликарбонови киселини, шперплат, лук или палмово масло. Кафето е по-вкусно, знаем, че ще се съгласите.

Имайте предвид, че част от статистическата информация за стоките не е пълна. Ако имахме повече данни, вярваме, че още около 50 подкатегории биха надвишили стойностите на кафето като стока.

№1 стока по стойност:  Суров петрол
№1 стока по количество: Железни руди и концентрати
Най-ценена стока: Злато

CHUCKY’S SOCIAL

БЪДИ UP-TO-DATE С НОВОСТИТЕ ОКОЛО НАС