Магията Bialleti

Магията Bialleti
18.05.2020 Ivan Chavdarov
In История

В повечето заведения най-вероятно има избор от поне няколко вида еспресо напитки, а на места можете да намерите и добро филтър кафе. Но когато става дума за кафе в домашни условия, повечето дома домакинства в България, а и не само, се придържат към един любим изпитан метод – кафеварка. Затова решихме, че е добра идея да припомни откъде идва и как можете да извлечете от нея максимално много във вкусово отношение.

Кафеварката, по-известна по света като мока пот, е изобретена от Ренато Биалети през 1933 г. в Италия. С популярния си дизайн и и евтин материал на изработка (алуминий), кафеварката бързо набира популярност в домакинствата по света. Интересен факт е, че заради търговските връзки по време на социалистическия период България е внасяла имитация на кафеварки от Куба, заради което идва и названието „кубинска кафеварка“. В действителност по света най-известния модел си остава Bialetti – кръстен на своя създател.

Въпреки огромната си популярност, до сега specialty индустрията до голяма степен пренебрегва кафеварката като метод за правене на качествено кафе. Тя има славата на горчив вкус и мътна утайка, но истината е, че е по-вероятно това да се дължи на неподходящо кафе или лоша поддръжка на уреда. Все пак кафеварката си остава силно разпространен и обичан метод в домашни условия, ето защо решихме да ви покажем няколко лесни стъпки, с които ще може да се радвате на по-добър вкус всеки ден.

Започнете с изборът на кафе – прясно изпечено и смляно като за дрип – с други думи малко по-едно отколкото за еспресо. Запълнете кошничката с кафе, разпредете го равномерно, няма нужда да притискате, за да постигнете хомогенност. Препоръчително е да използвате вода, която да е предварително затоплена – така ще намалите времето над котлона и ще избегнете прегарянето, което води до горчивия вкус. Когато водата започне да завира, кафето се филтрира в горната част на уреда. По звуците на пукащите се балончета може да разпознаете момента, в който процесът завършва. Преместете уредът от котлона и най-добре го охладете с влажна кърпа или под струя хладна вода. Кафето е готово и може да му се насладите веднага, но не забравяйте да разглобите и почистите внимателно кафеварката след всяка употреба. Не оставяйте следи от кафе по нея и я поддържайте винаги суха – така предпазвате материала. Лесно, нали? Сега е ваш ред.