Кратка история на есресото

Кратка история на есресото
12.06.2020 Ivan Chavdarov
In История

Знаете ли, че България е една от страните в Европа консумираща най-много еспресо, а знаете ли също, че в зародиша си е била напитката за работници, а не на богаташи.
Сега ще попътуваме във времето и ще разгледаме от къде се е родила тази напитка и как се е променял начина и на приготвяне.

Терминът café-espress за първи път се използва през 1880г. във Венеция/Италия още преди съществуването на еспресо машините. Това е означавало “кафе по поръчка”(made to order).
В края на 19 век в Италия започва индустриализацията, хората започват да работят в заводи, стават рано сутрин и нямат време за приготвяне на кафе. По тези времена кафето главно се е приготвяло като се вари на огън, което е отнемало най-малко 5 мин. Инженерите започнали да мислят варианти за кафе машини, които да могат да намалят времето за приготвяне до минимум и по този начин да се продава по-бързо и печалбите да се увеличат.

Първите опити са през 1896г. на световния(технологичен) панаир в Италия, когато машина за кафе прави 3000 чаши за един час, като използва пара, а не вода. Вкусът разбира се е бил ужасен, защото кафето на температура по-голяма от 98 градуса изгаря и вкусът става горчив.
През 1901г. изобретателя Luigi Bezzera излиза с работещо решение. Неговата машина също е с парно задвижване, но парата няма контакт с кафето. Вместо това налягането на парата в горната част на бойлера натиска водата към групата с кафето. Елементите на неговата машина все още ги има и в съвремените еспресо машини- бойлер, група, метална цедка и ръкохватка.
На 1 септември 1902г. малката фабрика на Desidero Pavoni купува патента от Bezzera и започва първото прозиводство на еспресо машини през 1905г. с името Ideale.

До 1939г. са били регистрирани 22 различни италиянски компании произвеждащи еспресо машини с подобен механизъм. С времето технологиите се подобряват и през 1938г. инжинерат Cremonesi прави помпа, която увелича налягането до 8-9 бара (до тогава машините са имали налягане едва 1 бар). През 1946г. Achille Gaggia започва производство на еспресо машина, която с помоща на допълнителна прожина в помпата и по-голям бойлер, налягането стига 9 бара. В началото напитката от тази машина не се е харесвала много от клиентите. Легендата разказва, че хората са се чудили каква е тази пяна (sciuma от италянски) в чашата им, и така Gaggia намира маркетинговото решение и нарича своята напитка „Caffè Crema”. Интересно е да се добави, че еспресо машините на Gaggia са се произвеждали поне едно деселетие с две групи, която едната е била с 1 бар, а другата с 8-9 бара, но с времето хората свикват с каймака-пяната и това се налага в по- новите модели.

Следващата иновация идва от Faema, които правят електрическата помпа и това вече може да се нарече майката на съвремените машини. Лостът, който трябвало да се натиска с повече сила от бариста е отпаднъл, машината е проектирана да загрява водата на точната температура от 92 до 96 градуса и използва гореща циркулация на водната система за да се запази групата топла.

След 1960 г. еспресо напитката започва да става популярна в развитите европейски държави, а с голямата емиграция на италянци след втората световна война навлиза и в САЩ и Латинска Америка.
За 100 г. съществуване на напитка, тя се преобразява от кафето на работната класа на напитката за буржуазия и интелектуалци.
Историята показва, че италянския дизайн и инжинерна прецизност може да създаде цяла култура в консумацията на кафе.

А каква е ситуацията в България в наши дни???

По времето на социализма само най-добрите ресторанти са предлагали еспресо напитки. С идването да демокрацията всички заведения започват да продават еспресо, макар то да се прави от възможно най-некачествените машини.
В началото на новия век навлизат италянските брандове на българския пазар и започват да предлагат кафе като ти предоставят кафе машини и обурудване за приготвяне на еспресо.

Последните 10 години се забелязва, че заведенията от по-висок клас в България започват да имат специално отношение към кафето и не го използват като допълващ продукт в менюто. Феномена с професията “Бариста” тепърва започва да се разбира от клиентите и от управителите на заведения. Хубаво е да се каже, че вече има достатачно места в София където могат да ти приготвят добро еспресо с професионална машина от висок клас.