КАКВО НОВО ПРИ НАС

Кафемелачка? Важен избор.

еспресо_мелачка

Избрали сте си кафе машина, намерили сте си хубаво кафе. Остава само един компонент, за да се постигнете максимално добър вкус в чашата кафе – избор на добра кафемелачка. Изборът на пазара може да изглежда главозамайващ, но тук ще намерите всичко необходимо, за да направите правилния избор за себе си.

Може да се чудите защо изобщо е необходимо да си купувате кафемелачка. Не е ли достатъчно да си купите вече смляно кафе? В София има достатъчно места, където ще смелят прясно изпеченото кафе на моментa, и това улеснение за потребителя, който търси максимална лекота за ежедневието си. Все пак, ако искате да извлечете максимално добър вкус от кафето може да инвестирате средства и време в добра кафемелачка. От момента, в който кафето смляно, то вече започва да губи свойствата си, а понякога може да има разминавания точно с метода, който използвате за приготвянето му – може да е смляно малко по-едро или малко по-ситно.

С добра кафемелачка имате свободата да експериментирате на воля – с едно и също кафе може да си приготвите еспресо, V60, френска преса, да го пробвате студено или на AeroPress, като и двата варианта имат многобройни рецепти с различни едрина на смилане. И така имате всички условия да нацелите точния вкус за себе си! Единствено почитателите на турското кафе може да се почувстват малко ограничени, тъй като не всички кафемелачки предлагат достатъчно фин спектър на мелене, какъвто изисква джезвето.

Добрата кафемелачка дава възможност за консистентност, каквато липсва в по-евтините варианти – това означава всяко смелено зърно кафе да е еднаква големина, иначе се получава дисбаланс в екстракцията, която може да се усеща като горчивина в чашата, или пък самото кафе да не изтича достатъчно плавно.

Време е да изберете какъв вариант кафемелачка би бил най-подходящ за вашето ежедневие. Първо трябва да определите дали имате нужда от blade (ножове) или burr (дискове) кафемелачка. Разликата в двата вида е в метода, по който се смила кафееното зърно. Първият вид мелачка е оборудвана с ножове, които режат  зърната, но докато предимството им е по-евтината цена, недостатък е може да е неравномерно смляно кафе, особено ако целите да е по-фино. Вторият вид по-скоро го стрива между два диска, единият е неподвижен докато другият се върти около него и така притиска кафеените зърна докато се натрошат и като цяло произвежда по-констистентен резултат. Недостатъкът тук е цената, както и обема – понякога този вид кафемелачки са по-обемни и тежки не са подходящи за всички домашни условия.

Оттук дисковете се разграничават по две характеристики – форма и материал. По форма могат да бъдат равни и конусовидни. Равните дискове са по-евтини, но се износват след време в зависимост от честата употреба и трябва да се заменят (в общия случах между 250 и 600 кг кафе). Колкото по-близко са двата диска един до друг (те са паралелни като разположение), толкова по-фина е степента на мелене, и обратно. Конусовидните дискове са по-скъпи и като цяло се смятат за най-прецизни заради степените си на мелене, които са в спектъра на 60 градуса, а и могат да смелят по-голямо количество кафе преди да е необходима смяна на дисковете (между 750 и 1000 кг).

По отношение на материалът на изработка дисковете най-често са стоманени или керамични. По време на процеса на меленето се излъчва топлина, и двата вида материал се справят по различен начин с нея. Стоманените дискове се затоплят по-бързо, но и се охлаждат по-бързо. Керамичните дискове не са толкова проводими, при тях смяната на температура се случва по-бавно. Смята се, че те са по-издръжливи но по-лесно чупливи.

Това са основните моменти, които трябва да имате предвид, когато си избирате кафемелачка. Повечето машини като цяло имат предимства и недостатъци, затова просто си отделете време, за да помислете от какво точно имате нужда и кой вариант би отговарял най-много за вашите предпочитания и ежедневие.

CHUCKY’S SOCIAL

БЪДИ UP-TO-DATE С НОВОСТИТЕ ОКОЛО НАС