Кафе като плод

Кафе като плод
13.05.2016 Ivan Chavdarov
In Полезно

Размерът на кафените черешки варира в зависимост от сорта на кафето, но общо казано са големи колкото малко грозде. За разлика от гроздето, основна част от обема се дължи на семките в средата на плодът, въпреки че има и тънка месеста част под люспата. Всички черешки са зелени и се развиват в по-дълбоки цветове докато плодът узрява.  Люспата придобива наситено червен цвят, но съществуват и видове с жълт цвят при узряване. Например при кръстоска от видове с червени и жълти плодове се получава дръвче, което дава плодове в оранжев цвят. Цветът на черешките не е от значение, когато се касае за размер на реколтата, но жълто-плодните дръвчета са често избягвани заради по-трудно разпознаваемите узрели плодове. Червените започват от зелено, преминават през жълто и узряват в червено. Така е много по-лесно при брането на ръка.

Зрялостта е свързана с количеството на захарите в черешката, които са жизнено важни, когато целта е отглеждането на вкусно кафе. Общо казано, колкото повече захари в плода, толкова по-добре. Различни производители, събират реколтата в различни етапи на узрялост на черешките. Някой смятат, че смесването на черешки в различни стадии на узрялост добавя по-комплексен вкус на кафето, въпреки че всички те трябва да бъдат правилно узрели и нито една презряла, тъй като те ще доведат до неприятен  вкус.

Зърното

Семето, или кафеното зърно, е изградено от няколко слоя, повечето от които ще бъдат премахнати по време на обработката, оставяйки зърното което ние печем, смиламе и приготвяме. Зърното има предпазен външен слой, който се нарича пергамент, и следващ по-тънък слой, наричан ‘silverskin’.

Повечето кафени черешки съдържат 2 зърна, едно срещу друго, развивайки се плоски от едната страна. От време на време, само  едно зрънце се заражда и зрее в плода, известни като ‘peaberries’. Вместо да имат плоска страна те са заоблени и съставляват около 5% от реколтата. Тези peaberries обикновено се разделят от останалите и някои хора вярват, че те притежават особено желани качества и се изпичат различно от плоските зърна.

Сладки плодове

Месестата част от кафеният плод е учудващо вкусна. Приятна сладост, като на пъпеш с утринна роса и малко освежаваща киселинност. Понякога плодовете се изтискват за направата на напитка, но дори и напълно узрели, черешките не са много сочни и трябва доста труд за отделянето на зърната.