КАКВО НОВО ПРИ НАС

Интервю с Франсиско “Франчи” Лопез

На 21 април 2016 г. се проведе Национален шампионат на коктейлите, организиран от Българска асоциация на барманите, в който има кръг за най-добро капучино. Екипът ни беше представен от младия ни бариста Франчи, който спечели първото място.

Здравей, Франчи. Кажи няколко думи за себе си?

Казвам се Франсиско-Даниел Лопез и съм на 24 години. От осемнадесет годишен работя из софийските заведения. Започнах като помощник бариста в “Memento”, след това работих за около пет месеца в кафето на Йордан Дъбов -“Religion”, после станах главен бариста в “By the way”, а в момента работя в “Chucky’s”.

Какво те накара да започнеш да се занимаваш с кафе?

В интерес на истината, първият ми допир с кафе беше в кафе “Атила” – квартално заведение, където бях всичко – сервитьор, барман и хигиенист. След година и половина правене на “дълги” кафета реших да напусна. Започнах работа в “Мементо”, където видях първата си еспресо машина висок клас  “la Marzzoco” и разбрах, че правенето на добро еспресо не е толкова лесно. Една година ми се забраняваше допира с еспресо машината. Да станеш бариста там не беше лесна работа, бариста е двигателят на заведението. След като се доказах, станах и бариста. От тогава кафето е моята работа.

Кое е любимото ти кафе?

Jamaika Blue Mountain двоен шот еспресо. Също така съм фен на Африканските кафета, Етиопско Сидамо, както и кафета от Малави и Кения.

А любим метод за приготвяне на кафе?

“V 60”, с този метод разбирам повечето вкусове на кафето. Всеки път, когато опитвам  едно кафе за пръв път, го приготвям на “V60”. Но денят ми винаги започва с еспресо.

Това ти е първият турнир, на който участваш. Как беше?

Готино. Имаше напрежение. Всичко ставаше бързо. Бяхме тринадесет участника. Мен ме пуснаха втори. Да бъда честен, не съм доволен от себе си. Едно от капучината, което направих не беше достатъчно добро, че да го сервирам на клиент в Chucky’s, но там нямаше как да направя второ. При всички положения, обаче, беше добър опит и сега с нетърпение чакам националното. Момчета, моля ви, носете си престилки. Не е сериозно да правите кафе по тениска.

Какви са ти плановете за бъдещето? Накъде искаш да се развиваш?

Като всеки бариста искам да си отворя мой Coffee shop и виждам добър партньор в лицето на “Chucky’s”. Иначе имам планове догодина да направя един трип до Република Доминикана при моя дядо и да видя как се отглежда и обработва кафеения плод. Това е и задължително за всеки, който иска да се занимава с този бизнес.

Като каза Chucky’s, какво е да работиш при нас?

Изживявам мечта. Тук съм си вкъщи. Имам допир само с прясно изпечено кафе от цял свят, дава се всичката информация за кафето до най-малкия детайл, това не се прави другаде. Работя със супер яки клиенти, които наистина разбират това, което правим.

В този момент в Chucky’s влиза нов клиент. Франчи се извинява и ни оставя. Ние пък му пожелаваме винаги да прави това, което обича и се нареждаме на опашка за по едно еспресо.

CHUCKY’S SOCIAL

БЪДИ UP-TO-DATE С НОВОСТИТЕ ОКОЛО НАС