КАКВО НОВО ПРИ НАС

Избор на еспресо машина? Не е сложно.

espresso

 Изборът на кафе машина не е лесен процес, независимо дали търсите за дома, офиса или за заведение. На пръв поглед трябва да вземете предвид безброй фактори и да се съобразите с бюджет или с пространствени особености. Всъщност добрата еспресо машина има няколко основни компонента и ако знаете какво да очаквате от нея, изборът няма да е толкова труден.

Първата стъпка е да решите какъв да е методът на затопляне на водата в машината. Има машини с един бойлер, който затопля вода и за изтичането на еспресо шотовете, и за стиймъра. Температурата на изтичане трябва да е между 92-96, но често има разлика в изработката на качеството на различните машини и те не винаги успяват да поддържат стабилна температура. Това може да се избегне с покупка на машина с два отделни бойлера – един за еспресо шотовете и друг за стиймъра, което гарантира по-голяма прецизност при температурата. Има много добри машини с един бойлер, които поддържат стабилна температура дори и при висока заетост, но тези случаи са по-скоро изключение, отколкото практика. Така че ако очаквате машината да бъде под постоянен приток на работа, по-сигурно е да заложите на машина с два бойлера.

Повечето машини имат система за прецизна регулация на топлата вода, като потребителят също може да прави свои настройки (proportional-integral-derivative). По-важната част е методът, по който бойлерът ще се снабдява с прясна вода. Това е важен елемент, тъй като за повечето машини с два бойлера има вероятност водата да застоява вътре. Обикновено те са по един за всяка група и са малки по размер. От друга страна, при по-голямо натоварване, има вероятност водата в бойлера да не е имала време да се затопли достатъчно, което води до неконсистентност в извлечения еспресо шот. За да се избегне това, най-добре инвестирайте в машина, която има като опция система за предварително затопляне на водата, преди тя да достигне до бойлера.

След като вече уточнихме дизайна на машината и системата за затопляне на вода, нека да се съсредоточим върху един от най-основните елементи за всяка еспресо машина – дизайнът на групата. Има три основни системи на дизайн, които осигуряват високо качество и консистентност на температурата. Най-старият от тях е E61, който постоянно придвижва вода от бойлера към групата и обратно. Друг популярен дизайн е saturated grouphead. Той е директно свързан с бойлера, което осигурява директен приток на топла вода и стабилност на температурата. Трети вариант е да се инсталира затоплящо устройство в самата група, което позволява температурата да се контролира независимо от водата в бойлера. Този метод е известен с най-голяма прецизност, но при покупката на висококачествена еспресо машина и трите варианта ще водят до добри резултати.

За по-добър шот еспресо трябва да се стремите към по-дълъг период на пре-инфузия – лекото намокряне на кафето преди водата да потече с високо налягане. Повечето машини имат система, която позволява по-ниско налягане по време на първите няколко секунди от екстракцията. В някои случаи има възможност за ръчно контролиране на курса на пре-инфузията, докато в други системата е фиксирана. За повечето потребители вторият вариант би бил по-подходящ, тъй като се постигат добри резултати без излишни усложнения и разходи.

Време е да обясним и какви са вариантите на автоматизирана еспресо машина. Първият вид (gravimetric) е с програмирани настройки за време и обем на извлечения еспресо шот. Този тип еспресо машини може да изглеждат привлекателни, стига да работите с едно и също кафе и настройките за извличането на еспресо шота да бъдат правилни. Друг, по-лесен вариант е еспресо машина, която контролира автоматично само обема на водата, която изтича (volumetric). На практика дори и да зареждате с едно и също кафе то може да изтича различно (различна реколта, различни профили на печене). Все пак еспресо машината с ръчни настройки си остава най-добрия вариант за извличане на консистентно еспресо, стига персоналът да е обучен ефективно.

Добра идея е да изберете еспресо машина на базата на предварителните си реалистични очаквания. Машините от известни брандове може да изглеждат като желана покупка – те са красиви, помагат за изграждане на идентичността на мястото и са с добавенa стойност под формата на престиж. Но не винаги биха били обоснована инвестиция. Преди да към пристъпите към финалната покупка, най-добре направете максимално точен анализ на нужди те си и вижте коя машина пасва най-точно. Наслаждавайте се на перфектното еспресо и не забравяйте да се грижите за машината зад него всеки ден.

CHUCKY’S SOCIAL

БЪДИ UP-TO-DATE С НОВОСТИТЕ ОКОЛО НАС