КАКВО НОВО ПРИ НАС

Ето какво се случва с тялото ти след като пиеш кафе

Кофеинът е естествено срещана се субстанция (алкалоид), която може да бъде намерена в повече от 63 растителни видове на света. Продукти, съдържащи кофеин, в това число чай, кафе, шоколад и някои безалкохолни напитки, са консумирани по света от много години.

МИТ: Няма позитивни ефекти от кофеина

Факт: Кофеинът е добре познат и признат за повишаването на нивата на бдителност и внимание. Чаша кафе или чай се препоръчват за борба със сънливост, особено при шофиране на дълги разстояния, а и много хора посягат към следобедна чаша кафе, за да могат да се справят до край с натоварения работен ден. Проучвания показват, че кофеинът също може да подобри паметта и логическото мислене. Много напитки, съдържащи кофеин, особено чай, а също и кафе и какао са пълни  с антиоксиданти. Антиоксидантите изглежда притежават ползи за здравето, особено за сърдечната област и превенцията на рака.

Последни доклади показват, че кофеинът може да бъде полезен при лечение на алергични реакции поради неговата способност да намали концентрацията на хистамини – вещества, които карат тялото да реагира на други такива, причиняващи алергии.

Кофеинът отдавна помага на някои хора, страдащи от астма.

След десетилетия на проучвания научната общност не е документирала никакви твърди асоциации между умерената консумация на кофеин и някакъв риск за здравето. Използвайки здрав разум и умереност, почти всеки може да продължи да се наслаждава на своята чаша кафе, чай или кофеин съдържащи напитки.

http://www.eufic.org/article/en/artid/caffeine/

Мозъкът

Аденозинът е невротрансмитер, който те забавя и кара да се чувстваш сънлив когато се свърже с рецепторите. Но кофеинът може напълно да наподобява на аденозин и да се свързва със същите рецептори. След това кофеинът спира умората и сънливостта, правейки те буден след 15-20 минути.

Очите

Кофеинът е стимулант и кара тялото ти да произвежда адреналин. Като резултат зениците ти слабо се разширяват и ти чувстваш, че можеш да виждаш по-добре.

Сърцето

Кофеинът разширява кръвоносните съдове и кара сърцето ти да бие по-бързо. Също и повишава кръвното налягане средно с 10-15 процента. Този ефект се случва около 15 минути след като си пил кафе.

Стомахът

Кафето стимулира и увеличава производството на стомашни киселини, което помага на храносмилането.

Червата

Кафето помага за освобождаването на хормон, който стимулира червата, карайки ги да работят по-бързо. Това се случва след около 4 минути.

CHUCKY’S SOCIAL

БЪДИ UP-TO-DATE С НОВОСТИТЕ ОКОЛО НАС