КАКВО НОВО ПРИ НАС

Еспресо история

Терминът café-espress за първи път се използва през 1880г. във Венеция, Италия още преди съществуването на еспресо машините. Това е означавало “кафе по поръчка”(made to order).
В края на 19 век в Италия започва индустриализацията, хората започват да работят в заводи, стават рано сутрин и нямат време за приготвяне на кафе. По тези времена кафето главно се е приготвяло като се вари на огън, което е отнемало най-малко 5 мин. Инженерите започнали да мислят варианти за кафе машини, които да могат да намалят времето за приготвяне до минимум и по този начин да се продава по-бързо и печалбите да се увеличат.

Първите опити са през 1896г. на световния (технологичен) панаир в Италия, когато машина за кафе прави 3000 чаши за един час, като използва пара, а не вода. Вкусът, разбира се, е бил ужасен, защото кафето на температура по-висока от 98 градуса изгаря и вкусът става горчив.
През 1901г. изобретателят Luigi Bezzera излиза с работещо решение. Неговата машина също е с парно задвижване, но парата няма контакт с кафето. Вместо това налягането на парата в горната част на бойлера натиска водата към групата с кафето. Елементите на неговата машина все още ги има и в съвременните еспресо машини – бойлер, група, метална цедка и ръкохватка.
На 1 септември 1902г. малката фабрика на Desidero Pavoni купува патента от Bezzera и започва първото производство на еспресо машини през 1905г. с името Ideale.

До 1939г. са били регистрирани 22 различни италиянски компании, произвеждащи еспресо машини с подобен механизъм. С времето технологиите се подобряват и през 1938г. инженерът Cremonesi прави помпа, която увеличава налягането до 8-9 бара (до тогава машините са имали налягане едва 1 бар). През 1946г. Achille Gaggia започва производство на еспресо машина, която с помощта на допълнителна пружина в помпата и по-голям бойлер, налягането стига 9 бара. В началото напитката от тази машина не се е харесвала много от клиентите. Легендата разказва, че хората са се чудили каква е тази пяна (sciuma от италиански) в чашата им и така Gaggia намира маркетинговото решение и нарича своята напитка „Caffè Crema”. Интересно е да се добави, че еспресо машините на Gaggia са се произвеждали поне едно десетилетие с две групи, едната е била с 1 бар, а другата с 8-9 бара, но с времето хората свикнали с каймака (пяната) и това се наложило в по- новите модели.

Следващата иновация идва от Faema, които правят електрическата помпа и това вече може да се нарече майката на съвременните машини. Лостът, който трябвало да се натиска с повече сила от бариста е отпаднал, машината е проектирана да загрява водата на точната температура от 92 до 96 градуса и използва гореща циркулация на водната система, за да се запази групата топла.
След 1960г. еспресо напитката започва да става популярна в развитите европейски държави, а с голямата емиграция на италианци след Втората световна война навлиза и в САЩ и Латинска Америка.
За 80г. съществуване на напитката, тя се преобразява от кафето на работната класа в напитката за буржоазия и интелектуалци.
Историята показва, че италианският дизайн и инженерна прецизност могат да създадат цяла култура в консумацията на кафе.

А каква е ситуацията в България в наши дни?
По времето на социализма само най-добрите ресторанти са предлагали еспресо напитки.С идването да демокрацията всички заведения започват да продават еспресо, макар то да се прави от възможно най-некачествените машини.
В началото на новия век навлизат италианските брандове на българския пазар и започват да предлагат кафе, като предоставят кафе машини и оборудване за приготвяне на еспресо.
Последните пет години се забелязва, че заведенията от по-висок клас в България започват да имат специално отношение към кафето и не го използват като допълващ продукт в менюто. Феноменът с професията “Бариста” тепърва започва да се разбира от клиентите и от управителите на заведения. Хубаво е да се каже, че вече има достатъчно места в София, където могат да ти приготвят добро еспресо с професионална машина от висок клас.

CHUCKY’S SOCIAL

БЪДИ UP-TO-DATE С НОВОСТИТЕ ОКОЛО НАС