
Какво представлява горчивината в кафето? Търсен вкус или неприятен страничен ефект от неправилно приготвено кафе?
Какво представлява италианското кафе? То е като белгийският шоколад, не съществува такъв феномен – италианската кафе култура е известна с къси и горчиви кафе напитки, изпити набързо на крак по няколко пъти на ден. В действителност, горчивината на кафето зависи от три фактора – методът на изпичане, методът на приготвяне и вкусовите качества на самото кафе.
До много скоро тъмно изпеченoто кафе е бил стандарт, които се предлагал и търсел в България масово. Повечето хора имат чисто емоционална привързаност към него, свързват го с минали времена и ако не познават вкуса на по-светло изпеченото кафе, то е много вероятно да продължат да търсят по-тъмния вкус. Италия има важна роля в развитието на кафе културата, и вкусът на италианското кафе често пъти се таргетира в рекламни материали и статии като вкусът на „истинското кафе“. Това е и причината България да е страна на „горчивите“ и „дълги“ кафета, които масово се търсят и се приемат с много захар. Думи като „киселинност“ могат да бъдат плашещи, тъй като причиняват неприятни асоциации. Единственият начин клиентът да промени своето отношение и да развие вкусовите си възприятия е като опитва възможно най-много кафета – от различен произход, различни методи на изпичане и приготвяне. До голяма степен с този проблем се сблъсква specialty индустрията навсякъде по света – думи като „киселинност“ предизвикват асоциации с киселост или резливост. В действителност вкусът на по-светло изпеченото кафе може да се опише като по-комплексен, съдържащ в себе си множество вкусови нотки и леко тяло, докато тъмно изпеченото кафе в повечето случаи има еднакъв, горчив вкус и плътно тяло.