КАКВО НОВО ПРИ НАС

В час по физика с Vacuum Coffee Brewer

Клас стани, клас мирно!

Ученици, седнете.

Може и да сте се чувствали точно като ученик в час по физика, когато за пръв път ви направиха кафе в „онова стъкленото нещо с двете сфери и огънят”. Опулен поглед, леко зейнала уста, която плавно се преля в доволна усмивка, точно преди да кажете уау. Това съвсем не ново чудато изобретение се казва Vacuum Coffee Brewer или просто вакуумна кана. И така. Запишете си първа точка:

Кратка история на вакуумната кана – стара, но златна

Този метод за правене на кафе датира от средата на 18 век. Тогава хората установили, че когато кафето се вари, всъщност се убива ароматът му, а вкусът му става твърде горчив. За да избегнат това, някъде около 1710 година във Франция, започват да правят кафето си по метода на инфузията или най-простичко казано, кафето се слага в памучна торбичка, залива се с гореща вода и се изчаква докато се постигне желаният аромат и сила. През 18 век кафе културата и технологията продължават да се развиват. Разработват се все по-сложни методи за приготвяне на кафе, а твърдението, че то не трябва да се вари набира пълна сила. И така стигаме до 1830г., от когато е известен най-ранният патент за кана на Лоеф от Берлин.  Десет години по-късно, обаче, една французойка – Мари Фани Масо, по-известна като Васо от Лион, патентова първата вакуумна кана през 1840г. и постига голям успех, заради дизайна с двата стъклени балона. От този ден нататък, с такъв уред, приготвянето на кафето нямало как да си остане в кухнята. Всички трябвало да се насладят на това зрелище. Всички, чак до Америка. През ранните години на 20ти век тези най-първи вакуумни кафеварки се внасят и в Новия свят. През 1910г. г-ца Ан Бриджис и г-ца Сътън патентоват своя уред Silex, който представлява вакуумна кана от огнеупорно стъкло, произведено в Ню Йорк. Възможно е двете дами да не са изобретили каната съвсем сами, но те придобиват патента, организират производството и разпространяват продукта в страноприемници, кафенета и други търговски обекти. Дизайнът на Silex е много по-сложен от ранните версии на вакуумната кана и остава почти непроменен във времето. Поставени една до друга винтидж Silex и най-новото от японците – Hario Coffee Siphon Next, те изглеждат като братовчедки. Silex са патентовали множество модели и са направили значителни промени, като например плоското дъно, за да може да се нагрява по-добре основата, за да стане магията.

Как става магията?

Така. Имаме две сфери, една върху друга, свързани с тръбичка. Кафето се поставя в горната сфера, а водата – в долната. Нагряванято и охлаждането на водата променя налягането на парите в долната сфера. С увеличаването на температурата на водата, тя губи от своята плътност, но парите започват да заемат по-голям обем и това повишава налягането. Когато водата достигне и надхвърли точката на кипене, налягането на парите първо се изравнява, а след това надхвърля атмосферното налягане. Налягането изтласква водата през тръбичката в горния съд. Когато мине малко време, кафето се свари и спрем да нагряваме долния съд, налягането на водата спада и силата на гравитацията издърпва вече готовото кафе в долния съд. Съвсем просто. Voilà! Имаме готово кафе!

Вакуум каните в днешни дни

Пазарът за вакуум кани днес до голяма степен е доминиран от две японски компании, Hario и Yama, като и двете продават различни вакуумни кани и кафеварни системи за настолно и варене на котлон. Вакуум каните са ефектни, елегантни и добри, благодарение на механизма, който се използва за да е правилно сварено кафето. С тези познания по физика, хубаво кафе под ръка, по-малко сценична треска и повече извънкласни упражнения, винаги ще има кого да впечатлите. А сега, клас свободно.

CHUCKY’S SOCIAL

БЪДИ UP-TO-DATE С НОВОСТИТЕ ОКОЛО НАС