Бране на кафе (basic)

Бране на кафе (basic)
15.11.2017 Ivan Chavdarov
In Полезно

Брането на напълно узряла кафеена черешка е от решаващо значение за качеството на всяко кафе, независимо от метода на обработка. Дори и само 15 % от черешката да е не доузряла, то то ще доведе до леко по-кисъл вкус на кафето.

Гарантирането, че събраните черешки са еднакво узрели е едно от най-простите, но въпреки това е и един от най-често срещаните проблеми, достигащи като съобщение обратно при производителя. Това представлява голямо изпитание за прозиводителите на различни нива; единственият метод за селективно бране е на ръка; На берачите обикновено им се плаща за набран килограм или за определен обем и искат да сложат възможно най-много черешки в кошницата си; черешките узряват постепенно на клона, което означава, че същите растеня трябва да се берат по няколко пъти.

Оптималното съдържание на захар в узрелите кафеени черешки варира между 15 и 21 %. Без БРИКС метър, преценката идва от цвета и равномерността на плодовете на клона. Използват се термини като ‘Сангре де торо‘( Кръвта на бика – от испански език), ‚червено вино‘, и ‚бордо‘, за да се помогне на фермерите да разпознават перфектното ниво на зрялост.

Фермерите могат парично да насърчават своите ‚претнциозни‘ берачи, които берат само узрелите черешки, и така да намялт риска от бране на не узрели плодове до минимум. Част от нашите дългосрочни „Direct Trade” производители плащат на своите берачи много по-високи заплати от колкото другите фермери.