Блог

  • дек.152022

    Горчивината в кафето

    Какво представлява горчивината в кафето? Търсен вкус или неприятен страничен ефект от неправилно приготвено кафе? Какво представлява италианското кафе? То…

    Прочети повече
  • ное.092022

    Защо „специално“ кафе?

    Ако вие сте любител на кафето, то пред вас има две възможности – обикновено или специално кафе. Каква обаче е…

    Прочети повече
  • юни032022

    Комерсиално vs. Специално

    Питали ли сте се някога как се образува цената на кафето? Защо може да закупите чаша кафе от стотинки до…

    Прочети повече
  • мар.172022

    Що е то бариста шампионат?

    Чудили ли сте се някога какво е необходимо, за да участва някой в бариста шампионат? Бариста състезанията, независимо дали са…

    Прочети повече
  • юни122020

    Кратка история на есресото

    Знаете ли, че България е една от страните в Европа консумираща най-много еспресо, а знаете ли също, че в зародиша…

    Прочети повече
  • май182020

    Магията Bialleti

    В повечето заведения най-вероятно има избор от поне няколко вида еспресо напитки, а на места можете да намерите и добро…

    Прочети повече
  • дек.032018

    Как се търгува с кафе

    Често се цитира, че кафето е втората най-търгувана стока в света. Ами не е, и базирано на честота или монетарна…

    Прочети повече
  • ное.152017

    Бране на кафе (basic)

    Брането на напълно узряла кафеена черешка е от решаващо значение за качеството на всяко кафе, независимо от метода на обработка.…

    Прочети повече
  • апр.222017

    Как се прави бленд

    Смесването се прави по няколко причини. Основната идея е да се направи кафе, което е с високо качество, когато вече…

    Прочети повече
  • мар.032017

    Класификация на кафе зърната

    AA АА (Aлфа Aлфа) e термин за класификация на кафе, който се отнася за специфичен, по-голям от нормалното размер зърно.…

    Прочети повече
  • ян.272017

    Сушене на кафето

    Етапът на сушене е един от най-важните аспекти на обработка на кафето. Влажността трябва да бъде отстранена внимателно и последователно,…

    Прочети повече
  • окт.082016

    LA SAN MARCO – история в чаша

    Както във всяка интересна история и в тази е намесена красива жена и това е известната италианска актриса Джина Лолобриджида.…

    Прочети повече
  • сеп.042016

    Typica и всичко след нея

    В Етиопия за първи път са култивирани кафени дръвчета от сорта Typica. В наши дни той е широко разпространен и…

    Прочети повече
  • май132016

    Кафе като плод

    Размерът на кафените черешки варира в зависимост от сорта на кафето, но общо казано са големи колкото малко грозде. За…

    Прочети повече
  • фев.030218

    Процес на обработка (basic)

    Мития процес при обработката на кафето, включва пълното отстраняване на черешката от външната част на зърното, чрез триене, ферментация и…

    Прочети повече