- дек.152022
Горчивината в кафето
Прочети повечеКакво представлява горчивината в кафето? Търсен вкус или неприятен страничен ефект от неправилно приготвено кафе? Какво представлява италианското кафе? То…
Ivan Chavdarov - ное.092022
Защо „специално“ кафе?
Прочети повечеАко вие сте любител на кафето, то пред вас има две възможности – обикновено или специално кафе. Каква обаче е…
Ivan Chavdarov - юни032022
Комерсиално vs. Специално
Прочети повечеПитали ли сте се някога как се образува цената на кафето? Защо може да закупите чаша кафе от стотинки до…
Ivan Chavdarov - мар.172022
Що е то бариста шампионат?
Прочети повечеЧудили ли сте се някога какво е необходимо, за да участва някой в бариста шампионат? Бариста състезанията, независимо дали са…
Ivan Chavdarov - юни122020
Кратка история на есресото
Прочети повечеЗнаете ли, че България е една от страните в Европа консумираща най-много еспресо, а знаете ли също, че в зародиша…
Ivan Chavdarov - май182020
Магията Bialleti
Прочети повечеВ повечето заведения най-вероятно има избор от поне няколко вида еспресо напитки, а на места можете да намерите и добро…
Ivan Chavdarov - дек.032018
Как се търгува с кафе
Прочети повечеЧесто се цитира, че кафето е втората най-търгувана стока в света. Ами не е, и базирано на честота или монетарна…
Ivan Chavdarov - ное.152017
Бране на кафе (basic)
Прочети повечеБрането на напълно узряла кафеена черешка е от решаващо значение за качеството на всяко кафе, независимо от метода на обработка.…
Ivan Chavdarov - апр.222017
Как се прави бленд
Прочети повечеСмесването се прави по няколко причини. Основната идея е да се направи кафе, което е с високо качество, когато вече…
Ivan Chavdarov - мар.032017
Класификация на кафе зърната
Прочети повечеAA АА (Aлфа Aлфа) e термин за класификация на кафе, който се отнася за специфичен, по-голям от нормалното размер зърно.…
Ivan Chavdarov - ян.272017
Сушене на кафето
Прочети повечеЕтапът на сушене е един от най-важните аспекти на обработка на кафето. Влажността трябва да бъде отстранена внимателно и последователно,…
Ivan Chavdarov - окт.082016
LA SAN MARCO – история в чаша
Прочети повечеКакто във всяка интересна история и в тази е намесена красива жена и това е известната италианска актриса Джина Лолобриджида.…
Ivan Chavdarov - сеп.042016
Typica и всичко след нея
Прочети повечеВ Етиопия за първи път са култивирани кафени дръвчета от сорта Typica. В наши дни той е широко разпространен и…
Ivan Chavdarov - май132016
Кафе като плод
Прочети повечеРазмерът на кафените черешки варира в зависимост от сорта на кафето, но общо казано са големи колкото малко грозде. За…
Ivan Chavdarov - фев.030218
Процес на обработка (basic)
Прочети повечеМития процес при обработката на кафето, включва пълното отстраняване на черешката от външната част на зърното, чрез триене, ферментация и…
Ivan Chavdarov